vrijdag 31 juli 2009

Zuid-Afrika, Botswana, Zambia en Namibië

26 juli,- Okavango Delta

Vandaag konden we iets uitslapen, de wekker ging ''pas'' om 06:15 uur. Voor de aankomende twee dagen pakten we onze spullen om per mokoro (uitgeholde boomstam) wild te gaan kamperen in de Okavango Delta. Per speedboot werden we naar de locatie gebracht waar de mokoro's klaar lagen. Samen met Lonneke en onze overvolle rugzakken stapte ik in een mokoro die tot mijn grote schrik lek was. Maar dat hadden we pas door toen we al onderweg waren. Geen probleem volgens onze beste mokoro-man, het water schepte hij er onderweg met gemak weer uit. Dus oké, zo gezegd zo gedaan! Wij zijn weer gaan zitten en keken verder niet op of om naar het water wat in onze mokoro gutste. Na een tocht van bijna drie uur kwamen we aan land. Daar waren onze tenten ondertussen al opgezet. Dat was even heerlijk aankomen zeg. Tot 15:00 uur hebben we in het zonnetje gezeten en niks gedaan wat ook prima beviel. Op een gegeven moment moest ik ook naar de wc, maar waar is die midden in de rimboe? Er werd uitgelegd dat er een schep tegen de boom stond en het rolletje wc papier aan een tak hing. En als je klaar bent, netjes het gat weer volgooien met zand :) Om 15:00 uur gingen we op game walk. Geen idee wat ik me ervan moest voorstellen in de Delta, maar goed, ik laat me gewoon verrassen. Al snel kwamen we een groep olifanten tegen. We konden niet al te dichtbij komen want er liepen ook jonge olifanten tussen. Dus op slechts 100/150 meter konden we ze ook goed zien. Maar jammer genoeg hield het hier ook bij op, verder hebben we weinig dieren gezien. Alleen de voetsporen van leeuwen en giraffen. Misschien en hopelijk wordt het morgenochtend beter wat betreft het zien van wild.


27 juli,- Terug in de bewoonde wereld

's Ochtends om 06:30 uur gingen we opnieuw op game walk en hopelijk gaan we nu meer zien dan gisterenmiddag. Als eerst liepen we naar een uitkijkpunt waar je de zon mooi kan zien opkomen. Daar vlakbij waren ook de eerste nijlpaarden al geweest. De sporen van moeder en kind waren nog duidelijk te zien. Toen we verder liepen zagen we een kudde zebra's. Jammer genoeg hoorde ze ons en stoven er dus vandoor. De stofwolken kwamen omhoog, maar tegelijk was dit erg gaaf om te zien. Ik heb er dus snel een foto van geschoten. Een tweede poging dan maar... Opnieuw liepen we op de kudde af en gingen achter een grote baobab boom staan. We keken vanaf slechts een paar meter toe hoe de dieren daar stonden te grazen. Normaal zie ik dit alleen bij Animal Planet en nu stond ik er weer met mijn neus bovenop. Geweldig dus. Om 08:00 uur waren we terug bij de tenten, hier hebben we ons even opgewarmd bij het kampvuurtje en daarna was het tijd om terug te gaan naar de bewoonde wereld. 's Middags heb ik mijn wasgoed gewassen en aan mijn zelfgemaakte 'sterke' waslijn gehangen, NOT! Ik had alles nog maar net opgehangen, ik draai me om en... plof! Mijn waslijntje brak en alle natte kleding viel in het zand! Ik kon dus weer opnieuw gaan beginnen. Nadat ik alles weer netjes had uitgespoeld ben ik lekker bij het (uiteraard) ijskoude zwembad gaan zitten, waar Martijn ons even zijn bommetje moest laten zien, met als gevolg dat we allemaal nat waren. Maar verder was dit weer een grandioze dag, ik blijf het maar weer zeggen.

28 juli,- Dagje trucken

Wat ondertussen een gewoonte is geworden is het vroeg uit bed komen. Vandaag moesten we weer een lange dag trucken, ruim zeshonderd km richting Namibië. Bij de grens moesten we zelfs onze schoenen laten desinfecteren. Nog nooit heb ik zoiets geks gedaan. We moesten stampen op een vies doekje wat er schoon moet doen uitzien. Voordat je het land binnen gaat zijn je schoenen dus helemaal gedesinfecteerd. Acht uur later, rond 15:00 uur kwamen we aan op de camping. Dit was geen gewone camping, nee, deze was echt gaaf! Een echte wc-pot midden tussen de struiken i.p.v. in een gebouwtje. Je kan je grote boodschap dus wegbrengen onder één van de mooiste sterrenhemels. De douche staat ook midden in de open lucht. Ook bleken hier 's avonds nijlpaarden te zijn, dus ik was benieuwd of ik ze ook echt zou gaan zien. Na de braai (barbecue) die we deze avond hadden, hebben we nog wat gedronken in de bar. Niet dat ik het heel laat heb gemaakt, want mijn ogen vielen bijna dicht. Om 23:00 uur ging ik richting mijn tent waar ik vervolgens lekker in mijn slaapzak dook. Ondertussen hoorde ik het gegrom van de nijlpaarden, ze waren super dichtbij! 's Nachts moest ik dan ook even al mijn moed bij elkaar verzamelen om naar de wc te gaan, want ik zou de hele camping bij elkaar gillen als ik oog in oog zou staan met één van de gevaarlijkste dieren van Afrika. Met mijn zaklamp scheen ik eerst om de hoek van de tent, niks te zien, rits verder open, en daarna: sprinten naar de wc. Nog nooit ben ik zo snel naar de wc heen en weer geweest. Eenmaal terug in mijn tentje weer lekker slapen en op maar morgen, op naar Etosha N.P.!


 29 juli,- Etosha National Park

Nadat we vertrokken waren vanaf de camping reden we ongeveer 400 km naar het Etosha National Park. Om 15:30 uur kwamen we hier aan en gingen we meteen door op game drive. Etosha is half zo groot als Nederland, dus het kon niet missen dat we veel dieren zouden gaan zien. Als eerste passeerden zeven giraffen onze truck en daarna volgden er een aantal springbokken, zebra's, koedoes, leeuwen en zagen we de grootste en zwaarste vogel die maar kan vliegen. Ik ben helaas de naam van de vogel even vergeten. Morgenochtend gaan we opnieuw op game drive en hopen we een aantal dieren te zien bij de waterpoel.

30 juli,- Game drive


Om 06:30 uur vertrokken we weer met de truck op game drive door het Etosha National Park. Op een gegeven moment zagen we gieren cirkelen boven één plek, daar moest en zou iets aan de hand zijn. Snel reden we er naar toe en al snel werd er duidelijk wat er hier te doen was. Een baby olifantje was een enige tijd geleden al gestorven, dus de gieren waren begonnen aan hun feestmaal. Niet heel leuk en lekker om te zien, maar zo gaat het nu eenmaal. De wilde leeuwen die lagen uit te buiken was ook erg tof om te zien. Even, in een fractie van een seconden ging zijn kop omhoog, hij keek ons aan en ging meteen weer liggen. Net alsof hij wilde zeggen ''Ooh nee, alweer toeristen?'' Verder weer vele giraffen gezien, wrattenzwijnen, impala's, zebra's, koedoes, gnoes en natuurlijk de vele soorten vogels die leven in Afrika. Rond een uurtje of 17:00 uur kwamen we terug bij de camping. Daar heb ik even geluierd bij het zwembad met een boek en mijn iPod. 's Avonds hebben we onze eigen home made burgers gemaakt en het plan voor 's avonds was om naar de waterpoel te gaan. De waterpoel is een aangelegde waterplas waar 's avonds de dieren komen drinken. Als je dit wilt zien moet je wel je moed bij elkaar verzamelen om te blijven zitten want 's avonds koelt het hier ook weer flink af. Dus toen we helemaal geïnstalleerd waren op de bankjes in onze slaapzak, met drie lagen kleding aan en muts op, kon het feest wat ons betreft gaan beginnen. We zagen olifanten, neushoorns en een leeuwin die een springbok te grazen had genomen. Zielig en tegelijk tof om gezien te hebben. Na ruim twee uur daar te hebben gezeten in de kou vielen mijn ogen zo goed als dicht, dus ik besloot om naar mijn tent te gaan. Bovendien had ik me toch een hoofdpijn, niet tekort. Het zou een kort nachtje worden, maar je moet er wat voor over hebben om de dieren te zien van dichtbij. Dit was het tot zover weer even. Tot de volgende weblog!

1 opmerking:

  1. Heyyyyy,
    Leuk om te horen dat je het zo naar je zin hebt!!! Hoor 't graag een keer in geuren en kleuren ;-)
    Heel veel plezier nog. Geniet nog lekker van de girafjes en leeuwtjes en 't tentjes opzetten, haha!!

    BeantwoordenVerwijderen