woensdag 4 mei 2011

Marokko (deel 1)

30 april: Goodbye Q-day, Hello Morocco!

Zaterdagnacht om 01:15 uur vertrok ik met de auto richting Kudelstaart om mijn vriendinnetjes Evelien en Annemiek op te halen. Wij zeiden Koninginnedag gedag, en heette Marokko welkom! Om 02:00 uur reden we gezellig met z'n drieen richting luchthaven Dusseldorf/Weeze om vanaf daar koers in te zetten naar Agadir. Aangezien we alle drie al bijna 24 uur wakker waren, zaten we als dooie mussen 's ochtends vroeg in de vertrekhal op de luchthaven. Om 06:30 uur konden we gaan boarden en om 07:30 uur gingen we de zon tegemoet in Agadir. De vliegtuigstoelen van Ryanair zaten voor ons op dat moment lekkerder dan ooit, en net na het opstijgen zijn we alle drie in slaap gevallen. Slechts één uur voor de landing werden we wakker. Tijdens de landing in Agadir zagen we dat het net had geregend, dus dat hadden we alvast gehad (dachten we). Bij aankomst moest het zonnetje natuurlijk wel schijnen, en dat deed ie ook zeker. In Agadir verblijven we in het appartement van Mohammed, de collega van Annemiek. Op de luchthaven van Agadir werden we opgehaald door de oom van Mohammed, die ons vervolgens in een half uur rijden naar het appartement bracht in de wijk Hay Dakhla. Het communiceren met de oom ging bij ons met handen en voeten want we spreken alle drie geen arabisch en frans, en hij sprak geen engels. Bij aankomst zag het appartement er superleuk en gezellig uit met een typisch Marokkaanse uitstraling. Tien keer leuker dus dan een duffe hotelkamer. Na aankomst zijn we onze spullen gaan uitpakken, hebben we ons opgefrist, en daarna hebben we de eerste de beste taxi gepakt naar boulevard Mohammed. Er zijn oranje taxi's die alleen binnen Agadir rijden, en deze kosten overdag maximaal 30 Dirham, dat is omgerekend 3 euro. 'S avonds is het tarief iets duurder, 50 Dirham, 5 euro. Op de boulevard hebben we gewandeld en foto's gemaakt van de bekende berg die aan het strand staat met 's avonds, zijn verlichte letters. Daarna hebben we heerlijk gegeten in een gezellig restaurantje. De eerste avond heb ik meteen een lekkere Afrikaanse Fanta besteld, want nergens op de wereld zijn ze lekkerder dan in dit continent. We waren ook nog op zoek gegaan om een auto te huren om gemakkelijk via de tolwegen naar Marrakech te rijden, maar helaas hebben we nergens een bedrijf gevonden die auto's kon verhuren. Misschien ook wel beter voor deze eerste keer in Marokko, want het verkeer is een ramp. Iedereen rijdt ook hier kris kras door elkaar. Rechts inhalen mag, bumperkleven mag, toeteren, heel veel toeteren mag, door rood rijden mag ook. Alles wat in Nederland eigenlijk verboden is, kan in Marokko. Dus waren we afhankelijk van de taxi. Maar aangezien deze hier erg goedkoop is, is dat geen probleem. 'S avonds na het eten zijn we terug gegaan naar ons appartement waar we een frisse douche hebben genomen, en daarna een heerlijk lange nacht zijn wezen slapen. We hebben ons korte weekje in Marokko al helemaal volgepland met leuke uitjes, dus op naar morgen!1 mei: Souk Al Had

'S ochtends werden we om 07:00 uur wakker, de regen kwam met bakken uit de lucht. Balen dus! We draaiden ons nog een keer om en bedachten wat we vandaag konden gaan doen aangezien ons eerste plan al in duigen was gevallen. De regen mag de pret niet drukken, dus we besloten om het ons zelf gemakkelijk te maken deze tweede dag, en zijn eerst op ons gemak gaan douchen en eten. Daarna hebben we de taxi genomen naar Souk Al Had. De Souk is een dagelijks overdekte markt met maar liefst 12 toegangspoorten waar je de sfeer van het echte Marokko kan proeven. Ruim 2000 handelaars uit de Sousvlakte bieden hier hun handelswaar te koop aan. Je kan hier dan ook echt van alles vinden; kleding, schoenen, tassen, houtwerk, cd's, kruiden, noten, fruit en groente, thee, speelgoed en ga zo maar door. De Souk was hier en daar overdekt, maar op sommige plaatsen stond je gewoon in de open lucht. Aangezien het deze ochtend hard geregend had was de hele Souk een modderpoel geworden. Wij hadden geen idee dat er geen stenen vloer in de Souk was, dus liepen wij op onze slippers door de bagger heen. Op een gegeven moment kwamen we aan bij een heel leuk kraampje, hebben daar een gesprek gevoerd met een, dachten wij, aardige Marokkaanse man. Nou ja, dat was hij ook echt in het begin. Hij bood ons lekker een kopje thee aan en was geinteresseerd in waar we vandaan kwamen. Het was erg gezellig, en de thee die we kregen was ook erg lekker. Jammer genoeg werd de man later erg opdringerig, en later zelfs boos toen wij geen thee van hem kochten. We waren er klaar mee en vluchtte als een malle uit de Souk vandaan. Na ons bezoekje aan de Souk gingen we eten aan de boulevard. Om met Evelien haar woorden te spreken is eten onze basis, en dus hebben we heerlijk later in de middag een broodje ei gegeten, met natuurlijk Fanta! Na het eten hebben we nog een leuke Marokkaanse jongenman aan de haak geslagen. Hij had een zwarte strakke broek aan, zwart t-shirt, zwarte schoenen... een soort John Travolta uit de film Grease, alleen in Marokkaanse uitvoering. Deze jongeman sprak redelijk engels en heeft ons een beetje wegwijs gemaakt in Agadir. Op de terugweg hebben we een dvd'tje gekocht die we 's avonds graag onder het genot van een kop thee in ons appartement wilde gaan kijken. We zagen het al helemaal voor ons: onder de dekens, met een kop thee een leuke ''meiden-film'' kijken. Top! Voordat we naar het appartement gingen zijn we nog even langs de fruit-bar gegaan waar we voor 30 Dirham, 3 euro dus weer, drie heerlijke vers geperste fruit sapjes hebben gehaald. Uiteindelijk in het appartement hebben we veel ruzie gehad met onze dvd speler, die helaas niet bleek te werken. We werden er knorrig van, dus gaven we het op. We hebben plannen gemaakt voor maandag, en hebben gebeden op onze blote knieen voor mooi weer.

7 opmerkingen:

 1. hey meis! ilk heb je reisverslag gelezen! klinkt als een super geslaagde vakantie! Ik zie je gezellig zaterdag!!!!!! xxxxx!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Kier,

  Klinkt leuk!
  Ben benieuwd naar de rest!

  xx Mar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig weer om te lezen kier idd die fanta!! Mmm!! Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk verslag lieverd. Heb uiteraard je verhalen gisteravond bij thuiskomst al gehoord, maar het lezen ervan is altijd leuk en en schrijven er van dat doe je dan ook SUPER.
  Kus
  mamma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jambo Kiertje,

  Verbaast kreeg ik een mail met een reisverslag update. Ik wist helemaal niet dat je weer op reis zou gaan, of had je dat wel gezegd? In ieder geval... erg leuk om weer te lezen. Geniet nog lekker verder in Marokko! Ik zie je volgende verslag wel weer verschijnen.

  Liefs vanuit Afrika, Arthur!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mark Tuinman05 mei, 2011 17:40

  Kiran,

  Ik kreeg net van Arthur de link doorgestuurd van je nieuwe verslag. Erg leuk meis. Het Afrikaanse continent is het helemaal voor jou he? Geniet van alles wat je nog gaat zien.

  Liefs en Groetjes, Mark en Liza

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ben heel benieuwd naar de andere dagen!
  Ik zal het vast maandag allemaal horen!

  Goed weekend!

  Groetjes Karina

  BeantwoordenVerwijderen