zondag 13 november 2011

Lesgeven in Kenia

Kenia is een feit!

De titel van deze blog zegt het al een beetje. Kenia is een feit! De afgelopen weken zijn Ella (mijn studiemaatje) en ik bezig geweest om een plan op te stellen om les te gaan geven in Thika, Kenia. Na ''lang'' wachten is ons plan goedgekeurd en vliegen we op 31 januari 2012 naar Nairobi. We zullen tijdens ons verblijf in Kenia vier dagen per week les gaan geven op een middelbare school, in klas 1/2. In deze groepen zitten leerlingen in de leeftijd van 15 tot en met 17 jaar. Dat is dus gelijk aan het middelbaar onderwijs in Nederland, tweede, derde en vierde klas. Er is op de school veel vraag naar lessen in gezondheidszorg en welzijn. Ella en ik zullen naar aanleiding van deze vraag lessen gaan ontwerpen. Deze lessen zullen wij in het engels uitwerken en in hard-copy aan de school geven zodat de docenten in de toekomst onze lessen kunnen gaan gebruiken. De tijd dat we in Kenia verblijven hebben we onderdak aangeboden gekregen bij Millicent, een docente die vlakbij de school woont.

Het onderwijs in Kenia is niet rooskleurig gesteld. De klassen zitten overvol. Toen de regering in 2003 het (basis)onderwijs gratis maakte stroomden anderhalf miljoen leerlingen extra toe. De scholen waren natuurlijk niet voorbereid op deze enorme toename. Klassen van rond de vijftig leerlingen is geen uitzondering: het ontbreekt aan voldoende docenten en lesmateriaal. Ella en ik hopen een positieve bijdrage te leveren aan het verbeteren van onderwijs in Kenia. In Kenia is het item ontwikkeling en seksualiteit erg belangrijk, en als docenten gezondheidszorg en welzijn kunnen wij hier op aansluiten. Ook is er aan ons gevraagd of we aandacht willen besteden aan de engelse taal van de leerlingen en een stukje topografie. De meeste leerlingen spreken gebrekkig engels aangezien de voertaal Swahilli is. De Engelse lessen gaan we geven door middel van spelling en grammatica opdrachten. Ook heb ik werkbladen gemaakt voor topografie. Het gaat over het Afrikaanse continent én Nederland. Voor leerlingen is het leuk om ook iets over Nederland te leren.

Tijdens de voorbereidingen hebben we al diverse keren contact gehad met Kenia. Het werd al snel duidelijk dat docenten, en de directeur van de school ontzettend enthousiast zijn over ons idee. Wij zijn van harte welkom. Het Nederlandse onderwijs is voor ons een voorbeeld en we hopen daarvan een stukje mee te nemen naar Kenia. Tot de dag voor vertek zullen wij ons bezig houden met alle voorbereidingen. Dat houdt in dat we lessen moeten gaan ontwerpen, materialen moeten gaan verzamelen maar ons bijvoorbeeld ook bezig houden met het zoeken naar 'sponsors'. Ella heeft al een sponsor gevonden, ik heb een sponsor gevonden en ik heb bijvoorbeeld Durex gemaild om te vragen naar materialen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van dingen die we moeten gaan voorbereiden.

Gisteren (12 november 2011) heb ik voor ons de tickets geboekt, dus het aftellen is nu écht begonnen. We vliegen op dinsdag 31 januari om 15:10 uur vanaf Amsterdam naar Nairobi. In de weekenden hebben Ella en ik vrij. We willen in de weekenden dan ook meer van Kenia gaan zien door middel van ''excursies'' boeken. Het is volop zomer in Kenia, dus dat betekent dat het rond de 30 graden is. De eerst volgende weblog zal ik een dag voor vertrek plaatsen.

Liefs Kiran25 opmerkingen:

 1. Lieverd, wat ga je weer een gaaf avontuur tegemoet en wat zal het een toffe ervaring worden. Heb je in het weekend vrij zodat je bijvoorbeeld wat van het land kan gaan bekijken en een safari kan maken? Ik wens je veel succes toe met alle voorbereidingen. Kus! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jaloers! ;) gaaf hoor ga je zeker weer volgen!! Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mark en Liza Tuinman13 november, 2011 21:56

  Lieve Kiran,

  Wat een levenservaring. We wensen je heel veel succes met de voorbereidingen en zullen je weblog zeker weer gaan volgen.

  Liefs Mark en Liza

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bjorna Jongeneel13 november, 2011 22:01

  He nichtje,

  jij bent echt goed bezig he! Ik wens je alvast een hele gave en indrukwekkende tijd toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw!!! Te gek zeg! Echt super leuk voor je!!
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kier, little traveler!
  Wat onwijs gaaf. Ik ben trots op je. Geniet van alle voorpret en geniet straks nog meer van deze geweldige ervaring. Wow, jij bent een topper! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vet!!!!! wat cool zeg!!! echt geweldig, wordt echt een mooie tijd voor je. ben echt superblij voor je mop!! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat GAAAAAAAAAAAAF, ben maar een heel klein beetje jaloers hoor! Geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. OH WAT STOERRRRRRRRR!!! geweldig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is je gelukt! Wat goed!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Kier,
  super gaaf zeg en top voor op je CV en levenservaring.....
  Aftellen naar
  Echt gaaf en van harte ermee

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super super super gaaf Kiertje! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jeeeeeej kier!!!zo leukkkkkk whoehoe

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gefeliciteerd meis! Veel plezier met de voorpret!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Echt gaaf.! Moet nu alleen op zoek naar een ander maatje voor t finaleijspegelweekend:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Geweldig dat je dit gaat doen!! Maak je dromen waar!!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hey!
  Superleuk!!
  Veel plezier met alle voorbereidingen!
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 18. succes lieverd, het gaat helemaal lukken

  BeantwoordenVerwijderen
 19. lieve kiran,
  Wat ben je een topmeid dat je dit gaat doen!! veel succes met je voorbereiding voor kenia! Wat een ervaring rijker !
  dikke kusxx

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Waw, wat geweldig zeg. Ik gun het jouw van harte. Wel jammer voor de kidsclub, wij zullen jou missen.


  Groetjes,
  Leny

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat superleuk dat je dit gaat doen. Ik ga je volgen op je blog. Ben stiekem een beetje jaloers, wat ga je een geweldige tijd hebben !

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Kiran, mocht ik je niet meer zien voor je gaat, heel veel succes en plezier in Kenia!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Kiran, veel plezier in Kenia. Het gaat je lukken. Geniet van je tijd daar en daarna hoop ik je terug te zien op Compaen. Liefs van Mirella.

  BeantwoordenVerwijderen