woensdag 15 februari 2012

Lesgeven in Kenia

Maandag 13 februari: Cultuurverschil?

Vandaag hebben we les gegeven over soa’s. Ella heeft de leerlingen informatie gegeven over Gonorroe en ik over Syfilis. De leerlingen maakten aantekeningen in hun schrift en luisterden goed naar onze informatie. Na de les zaten we in de lerarenkamer met nog twee leraren te praten en kregen we een discussie over seksualiteit. De leraren beweren dat de leerlingen van de Secondary class, (leerlingen van 13 t/m 17 jaar) niet weten wat liefde is en dat ze ook niet verliefd kunnen worden op deze leeftijd. De leerlingen mogen ook niet aan seks denken want ze moeten zich concentreren op school. Ze moeten hun gevoelens uitschakelen want het is alleen maar lust wat ze voelen en geen liefde. Toen ik buiten zat vertelde Cyrus, één van de jongens van de Secondary class, dat ze veel leren van onze lessen. Ze kunnen alles met ons bespreken wat ze willen en ze krijgen antwoord op al hun vragen. Vandaag zagen we ook dat een leraar boos werd op een leerling omdat zij een liefdesbrief had gekregen van een jongen en deze mee had genomen naar school. De cultuurverschillen zijn hier zo onwijs groot, Ella en ik werden er vandaag een beetje moedeloos van. Het is soms zo lastig als iedereen over de Bijbel en God praat, terwijl wij niet gelovig zijn. Alles wat in de Bijbel staat is goed, de rest is niet belangrijk. Vanmiddag toen we buiten stonden zagen we dat één van de leerlingen, een meisje van ongeveer 10/11 jaar oud werd geslagen door haar leraar. De blikken van Ella en mij kruiste elkaar, en de tranen sprongen meteen in onze ogen. Wij zijn dit natuurlijk helemaal niet gewend. Hoe kan je een schattig uitziend meisje, dat zo onschuldig is slaan met een stok? Voor ons is dit onbegrijpelijk…


Dinsdag 14 februari: lesmateriaal ontwerpen

Vanochtend waren Ella en ik vrij. De Secondary class had toetsen, dus we konden geen les geven. Thuis hebben Ella en ik werkbladen ontworpen voor de Primary class, groep 6 en 7. Voor groep 8 hebben we een werkkaart ontworpen over het omdoen van een condoom. We hebben een winkeltje gevonden waar we kunnen printen en kopiëren. We zijn helemaal blij dat het kan, want werken met werkbladen en werkkaarten maakt de les nog duidelijker voor de leerlingen. Ze horen nu niet alleen wat we vertellen, maar ze kunnen het nu ook lezen. Ook hebben we werkbladen gemaakt voor de Secondary class over ‘zaadcel ontmoet eicel’ en ‘zwangerschappen’. We hebben eerst alles in het Nederlands gemaakt zodat we ons meteen konden verdiepen in de theorie en daarna hebben we alles in het Engels gemaakt. Op deze manier ontwikkelen we ook veel bewijsmateriaal.

Woensdag 15 februari: Twee weken in Kenia

Vanochtend hebben we uitgeslapen tot 09:30 uur. Daarna zijn we naar Thika Town gegaan waar we onze modem weer hebben opgewaardeerd voor één week. Ook hebben we meteen onze werkbladen en werkkaarten laten printen en kopiëren in het winkeltje waar ik gisteren al over schreef. Als wij in Town lopen kijkt nog steeds iedereen ons aan. Thika is geen plaats weer veel toeristen komen. De toeristen gaan meer naar de ‘luxe’ steden. Toch voelen wij ons hier thuis en lopen we door de stad alsof we hier al maanden wonen. Na de middag waren we weer thuis, waar we onze lessen voor vrijdag hebben ontworpen. Voor deze week zijn we dus helemaal klaar met het voorbereiden van de lessen en dat is wel een lekker idee. Om 16:00 uur scheen het zonnetje nog lekker dus hebben we het onszelf makkelijk gemaakt en zijn we buiten gaan zitten en hebben we gekletst over van alles en nog wat. We hebben het erg gezellig samen. Aankomend weekend hebben we een leuk weekend voor de boeg want we gaan naar Nakuru National Park.

Bedankt voor alle leuke reacties op mijn weblog, facebook berichten, smsjes en mailtjes. Echt super leuk dat jullie allemaal zo meeleven met wat Ella en ik doen in Kenia.

Liefs Kiran


5 opmerkingen:

 1. Missen jullie mij nog een beetje? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Lieverd,
  super dat jullie het zo fijn hebben.
  Bij mij sprongen ook de tranen in de ogen toen ik las dat dat meisje zo geslagen werd.
  Fijn dat de leerlingen zo blij met jullie zijn. Laat dat een troost zijn.
  Misschien kan je dat meisje nog ergens mee helpen om haar te laten zien dat jullie anders zijn.
  Lieverd, ben SUPER trots op jou en uiteraard ook op Ella.
  Jullie doen daar heel goed werk.
  Succes en tot je volgende blog.
  Veel liefs, dikke
  mamma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi meis,
  Ik vind het geweldig zoals jullie daar te werk gaan.
  Ook het in discussie gaan met de andere docenten is best wel moedig.
  Al moet je er ook aan denken niet al teveel tegen hun schenen te schoppen ( figuurlijk gesproken natuurlijk ).
  De samenwerking moet natuurlijk wel leuk blijven.
  Jullie zullen ook wel begrijpen dat je in die korte tijd zeker geen cultuur omslag kunnen bewerkstelligen.
  Fijn dat jullie zo goed met elkaar kunnen opschieten en dat jullie je zo lekker thuis voelen in Thika.
  Genieten jullie daar maar lekker van het zonnetje, wij lijden hier wel in stilte ( van de kou ), al wordt het hier nu iets warmer maar 3 graden boven nul, daar lachen jullie natuurlijk om.
  We kijken al weer uit naar het volgende blog cq mail of Skype.
  Keep up the good work,
  XXXX Papa

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Kier,

  Leuk om te lezen hoor!!

  Bijzondere ervaring voor je denk ik zo. Geniet ervan!

  Greets, linda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zet je wel aan het denken.

  BeantwoordenVerwijderen