maandag 20 februari 2012

Lesgeven in Kenia

Donderdag 16 februari: Hints

Vandaag hebben we onze eigen gemaakte werkbladen geïntroduceerd aan de klas. Eerst heeft Ella de informatieve tekst klassikaal doorgenomen. Daarna hadden de leerlingen tien minuten de tijd om de vragen te beantwoorden. Na de tien minuten heeft Ella de antwoorden klassikaal nagekeken. Het tweede lesuur gaf ik uitleg over het spel ‘Hints’. We hadden ongeveer honderd woorden op aparte blaadjes geschreven. Alle woorden hebben we teruggekoppeld naar de gegeven theorie. Als het woord ‘condoom’ op papier stond, moesten de leerlingen het omschrijven: wat je er mee kan doen, waar het goed voor is of wat voor materiaal het is, zonder het woord zelf te benoemen. Door het spel te spelen hebben we spelenderwijs onze lessen gereflecteerd. De leerlingen hebben theoretische kennis nodig om het woord te beschrijven. Ze vonden het erg leuk en er werd veel gelachen. Door dit spel te spelen zijn de leerlingen weer wat losser geworden. ‘s Middags hebben we les gegeven aan de Primary class, groep 6 en 7 over liefde. Aan groep 8 hebben we het onderwerp puberteit verder bespreekbaar gemaakt, hebben de leerlingen onze werkbladen gekregen en ingevuld en hebben we het klassikaal besproken. Morgen is het alweer vrijdag, de dagen gaan snel.

Vrijdag 17 februari: En de winnaar is…


Vandaag hebben we alleen les gegeven aan de Secondary class want de Primary class was vandaag vrij. We hebben vandaag opnieuw het spel Hints gespeeld, alleen nu in wedstrijdvorm. Ella en ik hebben de klas in tweeën verdeeld. De ene helft van de klas was het team van Ella, de andere helft van de klas was mijn team. Ella en ik wezen ieder één leerling van ons team aan die de kaartjes moest gaan beschrijven. Daarna begon eerst het team van Ella. Binnen één minuut moesten ze zoveel mogelijk kaartjes zien te raden. Als de minuut voorbij was, was mijn team aan de beurt en zo wisselde we elkaar af na één minuut. De leerlingen waren super enthousiast en gingen helemaal uit hun dak. Zo hebben wij ze nog niet eerder gezien, maar ja, het ging nu dus om punten en als er een wedstrijdelement in zit, willen ze dus winnen. We hebben het hele lesuur gevuld met het spelen van het spel. De einduitslag was als volgt: 37 kaarten zijn geraden door het team van Ella, maaaaar… de winnaar is MIJN TEAM, met maar liefst 47 kaarten. ’s Middags uit school zijn we naar Bluepost gegaan. Hier zijn ook de Thika Falls te zien. We hebben lekker wat gegeten en gedronken samen en wat rondgelopen door het park. Morgenochtend vroeg vertrekken we naar Nakuru National Park.

Zaterdag 18 februari en zondag 19 februari: Nakuru National Park

Dit weekend zijn we naar Nakuru National Park geweest. Nakuru is een niet heel groot park, maar het is wel een fraai park, grotendeels begroeid met acaciabomen. Er zijn veel paden en mooie uitzichtpunten. Het park is te bezoeken met en zonder auto. Een totale rondrit duurt ongeveer drie uur. Er is een ondiep sodameer waar veel vogelsoorten te zien zijn, o.a. flamingo’s. In de bossen leven veel wilde dieren. Wij hebben buiten de vele flamingo’s ook nog buffels, neushoorns, zebra’s, waterbokken, gazelles, een hyena en een leeuw gezien. Ik kan er nog veel meer over vertellen, maar de onderstaande foto’s geven een net zo mooi beeld weer.Maandag 20 februari: Spookrijden in Nairobi

Vandaag zijn we naar Nairobi gegaan want de moeder en oma van Ella zijn vannacht aangekomen in Kenia. We hebben vandaag even een paar uurtjes samen doorgebracht. Het was erg gezellig. Tegen 17:30 uur namen Ella en ik de Matatu (taxi busje) terug naar Thika. Het is ongeveer een uurtje rijden. Eenmaal op de weg zeg ik tegen Ella, ‘’volgens mij rijden wij aan de verkeerde weghelft’’, en jawel, ik had gelijk. Al het tegemoet komende verkeer toeterde en knipperde met hun lichten. Toen de chauffeur eenmaal doorhad dat hij aan het spookrijden was, is hij meteen gestopt, in jawel, de tunnel! En dat terwijl al het verkeer ons voorbij scheurde. Maar het kan nog gekker. In de tunnel is hij gewoon even gaan keren. Je moet je indenken dat je in de Zeeburgertunnel rijdt en dan moet keren om weer naar de goede weghelft te rijden. Chaos dus. Aangezien er geen strepen op de weg staan en er geen vangrail in het midden is, is het lastig in te schatten waar je moet rijden. Het verkeer rijdt ook van links naar rechts, haalt aan beide kanten in, toeteren is een must en bumperkleven is een sport. Alles wat thuis verboden is in het verkeer mag hier. Eigenlijk is het verkeer hier één groot spel. Degene die het eerst durft rijd voorop en de rest van het verkeer volgt. Het was in ieder geval weer leuk om deel te nemen aan deze enorme chaos, we hebben deze helse rit weer overleefd.


Liefs Kiran

13 opmerkingen:

 1. Hoi meis,
  Fijn om weer te lezen dat het goed gaat daar.
  Voor het les geven zowel als in jullie vrije tijd.
  Ik heb wel even moeten lachen om het avontuur met de taxi, hoewel ik me kan voorstellen dat jullie wel een paar benauwde ogenblikken hebben meegemaakt.
  Ik heb je retourmailtje gelezen, ik wist niet dat je ook al bij Barclays was geweest.
  Wij kijken hier al weer uit naar je volgende blog cq ons volgende contact
  Groetjes daar,

  HVJ XXXXX Papa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kiertje, ik heb weer genoten van je verhaal. Wat leuk dat de leerlingen nu echt losser worden in de omgang. Top dat je dit doel bereikt heb. Wat heb je ook weer een mooie foto's gemaakt. Ik ben wel een beetje jaloers hoor... maar wel gezond jaloers. Ik gun het je natuurlijk van harte. En wow, spookrijden! Dat moment in die tunnel moet best wel een beetje een benauwd gevoel hebben gegeven. Wel een leuke foto hebben jullie gemaakt in de taxi! Geniet nog lekker van jullie weken daar. xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zal je morgen mailen, hang nu over voorkamertafel op de laptop te typen :P HOU VAN JE ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hahaha, wat een verhaal weer in die taxi. Kier, wat is dat met jou en taxi's? Ik moest meteen weer denken aan Marokko en de taxiritjes :)
  Volgens mij ben je weer in een mooi park geweest aan je foto's te zien.
  Leuk dat de leerlingen zo enthousiast zijn over jullie lessen. Dat geeft jullie vast een goed gevoel! Ennneee ben je nou alweer pikzwart geworden? :O
  Dikke kus xx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi lieverd,
  super dat het op school zo goed gaat en het contact met de leerlingen zo soepel verloopt.
  Fijn dat jullie daar zo genoten hebben.
  Het park ziet er ook erg mooi uit.
  De foto's zien er gaaf uit. Ik denk dat je er meer hebt gemaakt, maar die zien we vanzelf wel.
  Lieverd, ik kijk met veel plezier uit naar je volgende blog.
  Ben zo trots op je.
  Succes moppie.
  Kus
  Wat een avontuur zeg met die taxi, ben blij dat alles zo goed is afgelopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie foto's kier! Had je t gemist! Eerste wat ik weer herkende was die geur toen ;-) xx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey Kiran, ik hoorde van Nathalie allemaal leuke Kenia verhalen, dus vanavond ben ik er even voor gaan zitten en heb ik alle acht je weblog gelezen. Wat zijn jullie goed bezig zeg. SUPER! Heel veel succes nog verder met alles wat jullie gaan doen. Jullie zijn kanjers.

  Liefs Mark en Liza

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Kiran en Ella,
  We hebben natuurlijk ook op andere manieren contact (email, sms, skype, logboeken, lesplannen), echter zo'n reisverslag geeft een mooie indruk van jullie ervaringen.
  Groet
  Ronald

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hee Kiran,

  Leuke verhalen weer! Jullie zitten nu al op de helft, wat gaat dat snel zeg! Maar je hebt in ieder geval nog andere Flamingo's bij je! Heb je daar ook foto's van?? Kunnen we ze inlijsten bij terugkomst ;-)
  De hele soap van de omweg heb je nu gemist, alhoewel je ongetwijfeld wel op de hoogte bent gehouden?
  Anyway er staan nu echt hekken in het park, vanaf het nieuwe schooljaar nemen we onze intrek in een nieuw semi permanent gebouw.
  Maargoed genoeg hierover, je bent nu lekker daar in het warme Kenia terwijl het hier toch weer een beetje lente achtig wordt!

  Tot de volgende blog!!

  Groetjes Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 10. He Kier!
  Wat klinkt het toch weer lekker ondernemend. Ik houd je in de gaten hoor, ook al denk je van: goh ik hoor maar niks van Syl hihihi. Ik heb alles gelezen en ben helemaal enthousiast. Ga je nog foto's neerzetten op je site of houd je mij inspanning tot je terug bent?
  Wens je in iedergeval nog veel plezier, en hopelijk schrijf je nog maar fantastische verhalen.
  p.s.
  Stiekem ook even je reisverhalen van Brazilië terug gelezen. Im in love again!

  Houd je taai,
  Liefs, Syl

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Kierrrtje,

  Omg wat een avonturen beleef je! En wat gaaf dat jullie die kinderen spelenderwijze zo gemotiveerd krijgen! Ben trots op je!!

  Doe voorzichtig!

  Kusss

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Kiran en Ella, ik heb jullie ervaringen met veel interesse gelezen. Wat leuk wat jullie beiden voor deze kids betekenen. En wat een enthousiasme! Ook bijzonder om te lezen hoe de verschillen in omvattingen zijn. Pubers waarvan de leraren vinden dat ze te jong zijn voor sexuele voorlichting. En een griezelige kennismaking met the terrible germs!
  Succes en veel lesplezier verder.

  Groeten Carmen

  BeantwoordenVerwijderen