zondag 26 februari 2012

Lesgeven in Kenia

Wat super leuk dat jullie, mijn volgers, na ruim drie weken en negen weblogs verder nog steeds zo enthousiast zijn. Bedankt weer voor alle leuke berichtjes op mijn weblog, Facebook en alle mailtjes.

Dinsdag 21 februari en woensdag 22 februari: Insecten invasie

Dinsdag hebben we veel gewerkt aan onze lessen. We hebben een toets opgesteld over ontwikkeling en seksualiteit voor de Secondary class. De toets hebben we meteen laten afdrukken zodat we het donderdag kunnen afnemen bij de leerlingen. Woensdagavond hebben we een drukke avond gehad, namelijk met het uitroeien van een invasie grote zwarte insecten die we hier in huis hebben. Ze hebben de grootte van een kakkerlak en zijn pikzwart. Ze vliegen en ze springen, echt heel irritant. Zijn dit misschien kakkerlakken? Toen we er drie signaleerden in onze slaapkamer besloten we om onze kamer helemaal ondersteboven te keren. We hebben werkelijk al onze spullen eruit gehaald en alles schoongemaakt. In totaal hebben we meer de tien doodoo's gedood, zoals Sara deze beesten noemt. Natuurlijk bleven we om ons heen kijken ’s avonds en ’s nachts waardoor we niet goed hebben geslapen. Het was een kort nachtje. Donderdag 23 februari: Eigen klasje

Vandaag hebben we de toets afgenomen bij de Secondary class. We hebben de toetsen even snel ingekeken en ze waren redelijk goed gemaakt. Helemaal als je het vergelijkt met het begin toen de leerlingen nog 'niks' wisten over ontwikkeling en seksualiteit. Morgen introduceren we onze nieuwe module; alcohol, roken en drugs. In de middag hebben we les gegeven aan de Primary class, groep 6, 7 en 8. De eerste weken gaven we samen les aan groep 6 en 7, maar nu geven we ieder apart les. Ella staat voor groep 6 en ik sta voor groep 7. Samen geven we les aan groep 8.

Vrijdag 24 februari: Leerlingen zijn te jong?

Vanochtend hebben we les gegeven aan de Secondary class. We hebben eerst de toets besproken die de leerlingen gisteren hebben gemaakt. Het tweede lesuur hebben we het nieuwe onderwerp geïntroduceerd, namelijk alcohol. ’s Middags zouden we les geven aan de Primary class. We hadden voor groep 8 (leerlingen van 12 tot en met 15 jaar oud) een leuke les ontworpen wat ook goed aansloot bij de belevingswereld. De leerlingen hadden aangegeven dat ze meer willen leren over hoe je een condoom moet gebruiken. Toen we vertelde aan één van de docenten dat we deze les wilde geven zei hij vrijwel meteen ‘’de leerlingen zijn veel te jong voor deze les’’. We worden steeds van het kastje naar de muur gestuurd. De directeur is enthousiast over onze lessen, maar de docenten van de desbetreffende klas vinden hun leerlingen te jong voor lessen in ontwikkeling en seksualiteit. Het zou handig zijn als de directeur en zijn team op één lijn zaten. In plaats van ontwikkeling en seksualiteit gaan we nu les geven over ziektes en persoonlijke hygiëne. Want dat is meer het niveau van de Primary class, groep 6, 7 en 8 volgens de leraren. 

Zaterdag 25 en zondag 26 februari: Upendo Children’s Center

Dit weekend ben ik samen met Ella naar Nyeri geweest waar het Upendo Children's Center staat. In het Upendo Children's Center worden kinderen opgevangen in de leeftijd van 7 maanden tot 16 jaar. Het merendeel van deze kinderen zijn weeskinderen, anderen verwaarloosd, mishandeld of verlaten door ouders en familie. Het Upendo's Children's Center geeft deze kinderen een veilige leefomgeving met een liefdevolle huismoeder. Het huis is in 2007 gebouwd en ziet er erg mooi uit vergeleken met de andere gebouwen hier in Kenia. Om 14:15 uur vertrokken we vanuit Thika met de matatu en rond 17:00 uur kwamen we aan in Nyeri. We werden vrijwel meteen voor de deur afgezet. Eenmaal binnen kwamen de kinderen meteen op ons af. Ik had allemaal kleding mee uit de winkel van Renate wat ik heb uitgedeeld aan de kinderen. Ze waren er dolgelukkig mee. 's Avonds hebben we een disco avond gehad met de kinderen. Ik heb er meteen een nieuwe vriend bij, Patrick (zie foto). Erg leuk om al dat jonge spul te zien dansen en wat een losse heupen hebben ze allemaal. Patrick kwam mij ook steeds halen en zei dan 'Kilan, dance, dance'. Rond 20:30 uur lagen alle kinders in bed en hebben we nog wat gegeten. Vanochtend waren de kinderen allemaal al vroeg wakker en waren ze al bezig het hele huis schoon te maken. Ieder kind, met name de oudere kinderen hebben allemaal hun eigen taak zoals de was doen, douche/wc schoonmaken, enz. We hebben nog met de kinderen gespeeld in de ochtend en om 13:00 uur zijn we terug gegaan naar Thika. Het was weer een leuk weekend. Morgen begint onze vierde lesweek alweer, de weken vliegen echt voorbij.

Liefs Kiran7 opmerkingen:

 1. Kiertjeee, wat een eer, ik mag weer het eerste berichtje plaatsen. Gatver! Wat een vieze beesten zijn dat zeg, die zwarte. Ze doen waarschijnlijk niks, maar om ze de hele tijd om je heen te hebben is ook geen pretje. Wat leuk dat jullie nu je eigen groep hebben. Seksualiteit is nog altijd een taboe in Kenia lees ik bij je. Moeilijk hoor om daar op in te spelen. Zo te zien heb je een leuk weekend gehad in het weeshuis. En wat een schatje heb je op je arm. Neem je 'm mee naar Nederland? Dikke kus en geniet nog lekker meis. xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi moppie,
  wat heerlijk weer om je blog te lezen, ook al houd je ons via mail op de hoogte.
  Super dat het op school goed gaat.
  Het gaat in Kenia anders dan in NL en jullie doen het daar SUPER goed.
  Vies die beesten zeg. Kan me voorstellen dat jullie alles grondig controleren alvorens jullie gaan slapen.
  Wat schattig al die kinders in het weeshuis en die kleren stonden ze super lief.
  Tot je volgende blog lieverd.
  Dikke kus

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He daar!

  Wat leuk dat je zoveel vertelt wat je allemaal beleefd daar. Ik lees het met erg veel plezier. Bijzonder te lezen over de lessen en hoe jullie die geven. Toch weer anders dan hier op Compaen, lijkt mij! Lief ook, die foto van jou met dat jochie. Minder lief, die vieze beesten, jakkie. Wij hebben nu lekker een weekje vakantie....
  Nou meid, tot de volgende keer en geniet maar lekker, he!
  Dikke kus, Irene

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lieve Kiran.. Ik wilde reageren op je blog, maar het lukt me niet! Dan maar zo.. echt fantastisch wat jullie doen.. Super om te lezen dat de kinderen het ook zo leuk vinden.. Morgen begint de schoolvakantie hier, helaas zonder jou, maar jij bent daar fantastisch bezig! Ga zo door!! Ik kijk uit naar je volgende blog! Liefs!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik sluit me aan bij de vorige schrijver ..,
  Echt super, mooi.
  Zet hem op en ga lekker nog even door ...,
  Tot over een paar weken. Ze kunnen dit nooit, echt nooit meer van je afnemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jambo! (al veel gehoord daar:-)) getsie al die vieze beesten!! Begrijp je helemaal;-) wat leuk om allemaal te lezen weer! Dikke kus xxmub

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mark en Liza Tuinman29 februari, 2012 07:19

  Hoi Kiran,
  Wij hebben ons maar geabonneerd op je weblog. Elke keer als je een nieuwe weblog plaatst krijgen wij een mail binnen. Echt heel handig. Wat leuk dat iedereen zo meeleeft met jullie avontuur in Kenia. Jullie doen inderdaad heel goed werk. Hoe lang blijven jullie nog in Kenia? Heel veel succes verder kanjer(s)!

  Lieve groet, Mark en Liza

  BeantwoordenVerwijderen