donderdag 30 augustus 2012

Studiereis Turkije

Vanaf vrijdag 24 augustus ben ik samen met mijn docent Ronald Gunther, studiemaatjes Ella (waarmee ik naar Kenia ben geweest) en Melanie naar Eskişehir in Turkije geweest waar het ATEE conference werd gehouden. ATEE staat voor 'Association for teacher education in Europe'. Het doel van de conference is het ontwikkelen en verbeteren van de lerarenopleidingen en de competenties van leraren. Tevens wil de ATEE de samenwerking tussen lerarenopleiders, onderzoekers op lerarenopleidingen, docenten en studenten bevorderen. Lerarenopleiders kunnen leren van elkaar, maar ze kunnen ook ervaringen, onderzoek en ideeën met elkaar uitwisselen. Op deze manier werken we allen aan de verbetering van kwaliteit van lerarenopleidingen in de hele wereld.

Vrijdag 24 augustus: Amsterdam - München - Ankara - Eskişehir

'S ochtends vroeg om 06:00 uur kwamen Ella en ik aan op Schiphol. Daar stond Ronald al op ons te wachten. Even later sloot Melanie zich bij ons aan en vertrokken we om 07:10 uur met het vliegtuig naar München waar we een tussenstop hadden. Vanaf München vlogen we naar Ankara waar ik (weer) kotsmisselijk het vliegtuig uitstapte omdat de piloot een doorstart moest maken nadat we net met twee wielen aan de grond stonden. Vanuit Ankara pakten we de 'hoge snelheidstrein' voor zover ik het hogesnelheidstrein kan noemen, naar Eskişehir. In de trein hebben we ons vermaakt met wat duffe spelletjes, maar het sfeertje zat er al goed in. Het was erg gezellig. Om 20:30 uur kwamen we aan in Eskişehir en namen we de taxi naar het hotel. Het hotel en de kamers zagen er prima uit. Ik sliep samen met Ella en Melanie op één kamer en Ronald sliep in de kamer naast ons. Na ons op te hebben gefrist gingen we op zoek naar een restaurant. Het was even zoeken, maar na hulp te hebben gekregen van wat vriendelijke jongens zaten we een half uur later in het juiste restaurant wat ons was aanbevolen. Ronald en ik aten heerlijke vegetarische tapenade met brood en Ella en Melanie hadden vlees met patat. Na het eten gingen we terug naar het hotel. We waren allen toch een beetje gaar geworden door het lange reizen.Zaterdag 25 augustus: Opening ATEE conference

'S ochtends na een lekker ontbijtje van vers stokbrood, ei, komkommer, tomaat, kaas en té sterke thee gingen we lopend naar de Universiteit. Vanaf het hotel was het een klein half uurtje lopen, maar aangezien de zon al vrij vroeg fel ging schijnen en de temperatuur opliep tot 32 graden werd het al snel warm. Bij aankomst bij de Universiteit zag het park er meteen al gelikt uit. Dit is het idee van studeren op een Universiteit. Eenmaal aangekomen in het gebouw waar het ATEE conference werd gehouden hebben we ons eerst aangemeld. We kregen een naamkaart en een tas vol materialen waar o.a. het programmaboek in zat. Hierin staan de 'abstracts' van alle ATEE leden die een presentatie gaan houden. De presentatie van Ella en mij over ons project in Kenia valt onder 'culture, quality and citizenship'. De presentatie van Melanie over haar project in Armenië  valt onder 'inclusion and special needs'. Ik vond het tof om onze namen in het programmaboek te zien staan. Ella en ik moeten zondagmiddag ons project presenteren en Melanie maandagmiddag haar project. Na het aanmelden zijn we terug gegaan naar het hotel waar Ella en ik onze presentatie nog een keer hebben geoefend. 'S avonds werd het ATEE conference officieel geopend. Er werden speeches gehouden, en daarna konden we naar een ander gebouw voor een happie en een snappie. Ronald vertelde dat er niet heel veel studenten aanwezig zijn, maar dat er meer onderwijsprofessionals aanwezig zijn. Tijdens het eten zijn we, om met Ronald zijn woorden te spreken, nog even wezen netwerken. We hebben kennis gemaakt met György  Mészaros uit Hongarije en met Maryann Ehle uit Amerika. Het was een gezellig avondje. Morgen gaan we onze presentatie nogmaals oefenen, en om 17:30 uur is het dan zover. Ik ben benieuwd hoeveel mensen er naar onze presentatie komen kijken.

 


Zondag 26 augustus: Presentatie 'Education Project Kenya'

Vandaag hebben we uitgeslapen tot 10:30 uur. Daarna hebben we rustig aan gegeten en hebben Ella en ik onze presentatie in de hotelkamer nog een keer geoefend. Rond 13:00 uur gingen we naar het ATEE conference waar we een presentatie hebben bijgewoond over onderwijs in Portugal en in Mozambique. Ik had gehoopt dat de presentatie over Mozambique ook echt werd gegeven door Carla Mabote die uit Mozambique kwam, maar helaas was dit niet het geval. Er werd gezegd dat zij niet zo heel goed Engels sprak, vandaar dat Teresa de presentatie van haar overnam. Aan het eind van de middag vielen er twee presentaties uit waardoor Ella en ik onze presentatie eerder konden gaan geven. Opeens brak het zweet me opnieuw uit, het was zover... In onze zaal zaten mensen uit Engeland, Slovenië, Turkije, Mozambique, Portugal, Amerika en nog een land, maar dat ben ik vergeten. Ella opende onze presentatie en vertelde waarom we voor Kenia hebben gekozen, waar onze presentatie over zou gaan en ze vertelde informatie over de plaats Thika waar wij verbleven. Daarna vertelde ik de lesonderwerpen die we hebben gegeven zoals roken, alcohol en seksualiteit. We hadden in onze powerpoint gebruik gemaakt van eigen fotomateriaal en een filmpje. Volgens iemand (ik noem geen namen), zou het gebruik van foto,- en film materiaal niet professioneel overkomen, maar aan de reacties te zien vond het publiek het toch erg leuk. Nu konden ze écht zien waar studenten zoal mee bezig zijn. Na mij vertelde Ella de conclusie, aanbevelingen en wat we hebben geleerd, en sloot ik vervolgens de presentatie af. Het was fijn om te zien dat mensen onze presentatie leuk vonden. Carla Mabote uit Mozambique herkende sommige voorbeelden die wij vertelden zoals, dat de leerlingen erg stil zijn en dat je de woorden bijna uit hun mond moet trekken, maar ook dat leraren leerlingen slaan op hun vingers met een stok. 'S avonds ben ik uit eten geweest met Ella en Melanie. Ronald schoof wat later aan om alsnog een borrel met ons te drinken en te proosten op een goede presentatie waar Ella en ik zeker tevreden over zijn. Morgen is het de beurt aan Melanie om haar presentatie voor te dragen.

Maandag 27 augustus: Presentatie Melanie

Vanochtend hebben Melanie en ik lekker ontbeten op de hotelkamer. Ella was al vroeg weg om naar het ATEE conference te gaan. 'S ochtends heeft Melanie haar presentatie nog een keer geoefend en om 12:30 uur gingen wij ook naar de ATEE. We bezochten eerst een presentatie van Marita Makinen uit Finland. Ik dacht eerst dat dit een lange en saaie presentatie zou gaan worden aangezien er mega veel tekst op alle sheets stonden, maar achteraf viel het reuze mee en was het toch wel interessant. Daarna was het de beurt aan Melanie om haar project in Armenië te gaan vertellen. Ze had een goede powerpoint gemaakt met niet al te veel tekst en veel foto's die een goed beeld laten zien van wat ze daar heeft gedaan. Haar publiek vond haar presentatie ook erg leuk. 'S middags op weg naar het hotel hebben we even een terrasje gepakt om de goede afloop van Melanie haar presentatie te vieren. 'S avonds hebben we gegeten bij restaurant/café Benzin. Na een lange tijd geen alcohol te hebben gedronken vond ik dit wel een mooi moment om een vette cocktail te drinken. Vanaf oktober 2011 tot en met augustus 2012 hebben we alle drie gewerkt aan ons project, en dat is bij deze goed afgesloten, dus, PROOST! Het was een dolle boel bij ons aan tafel. We hadden het alle vier super naar ons zin.Dinsdag 28 augustus: City tour en social diner

Vandaag hebben we de hele dag vrij aangezien onze presentaties voorbij zijn. 'S ochtends zijn we met z'n vieren naar de presentatie van Maryann geweest. Daarna hebben we wat gegeten op de ATEE en hadden we voor in de middag een citytour door de stad gereserveerd. De citytour vond ik een beetje een domper. We zijn langs/in een moskee geweest, hebben de oude stad gezien, liepen door de winkelstraat naar de rondvaartboot en eindigde daar. Om 16:00 uur waren we terug op onze hotelkamer waar we even niks hebben gedaan. 'S avonds ging ik met Ronald en Melanie naar de social diner om het ATEE conference af te sluiten. Met een touringcar reden we naar een ander plaatsje, genaamd Sogut. Daar kregen we eerst een typisch Turks optreden met live muziek. Binnen stonden de tafels allemaal al netjes gedekt en werd het eten geserveerd. Onder het eten door kon je dansen op de Turkse muziek en werd het één groot feest. Het was leuk om te zien dat niet alleen Melanie en ik ons vermaakte, maar dat Ronald het ook prima naar zijn zin had. Hij liet nog even zien hoe los zijn heupen zaten op het nummer 'Lets Twist Again'. Na het diner werden we terug gebracht naar Eskişehir waar we nog één drankje hebben gedronken bij Benzin.

De minor bestond uit drie delen, namelijk: voorbereiding, uitvoering en effectmeting & presentatie in Turkije. Voor onze voorbereiding hebben we een 7.8 gekregen, voor de uitvoering een 7.5 van de directeur van de school in Kenia en voor de effectmeting & presentatie in Turkije hebben we een 8.0 gekregen. Kortom, het voelt goed om dit met drie ruime voldoendes af te hebben gesloten!

Ronald, Ella en Melanie, bedankt voor de leuke, gezellige, lachwekkende dagen en hilarische momenten. Ook de mensen die weer hebben meegeleefd met dit korte studiereisje, bedankt voor de leuke mailtjes en smsjes.

Liefs Kiran

31 opmerkingen:

 1. Hoi Kiran,

  Dat is snel. Leuk gedaan en ik vind de foto prima. Overigens ik las in het nieuws dat het Lufthansa personeel morgen gaat staken. We zijn dus net op tijd terug.
  Tot maandag

  Groet
  Ronald  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ronald,

   Dank je wel. En wat hebben we dan een mazzel gehad met onze terugvlucht.
   Tot maandag op school! :-)

   Verwijderen
 2. Hi Kiran, ziet er weer leuk uit, heb je genoten?

  Laten we anders maandag bij het lessen bespreken hoe we de wintercompetitie indelen, ok?

  Groetjes, Kirsten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Kirsten. Ik heb genoten en het was een leerzaam uitstapje. Tot maandagavond op de tennisbaan.

   Verwijderen
 3. Kiertje! Wat een leuke weblog heb je weer geschreven. Ik ben meteen weer helemaal op de hoogte over je Turkije-trip. Was het nog zo heet of viel het mee? En wat heerlijk dat het allemaal goed is gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Miek, achteraf viel het reuze mee. Toen ik eenmaal begon met praten was de spanning weg. Iedereen luisterden aandachtig. Kortom, ik ben heel tevreden. X

   Verwijderen
 4. Dickie van den Berg30 augustus, 2012 17:20

  Toch nog allemaal meegevallen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hoi kiran, leuk om te lezen hoe je het hebt ervaren.
  Je hebt de presentatie gehouden in het Engels. Dat lijkt me extra lastig.
  Blij dat je er een goed geval over hebt gekregen. Niet voor niets op studiereis geweest.

  groetjes, brita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was in het begin was lastig. Ik voelde me nogal onzeker. Maar achteraf is het erg meegevallen en was het een heel leuk uitje! Ik heb er in ieder geval weer van geleerd.

   Verwijderen
 6. Leuk om je verhaal te lezen. XX

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey meissie,
  wat heb je weer een leuk verslag geschreven en super dat de presentatie zo goed ging.
  Je gaat nu aan je laatste jaar beginnen, spannend.
  Het gaat helemaal goedkomen hoor, heb vertrouwen.
  Dikke kus van je trotse mamma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel mam. Ik ben ook heel blij dat het zo goed ging. Nu knallen in het laatste jaar en op naar mijn tweede HBO diploma! :-) XXX

   Verwijderen
 8. Hoi meis,
  Goed van je hoor,die presentatie, in het Engels.
  En dat iedereen dan ook nog begrijpt wat je zegt ;) .
  Nu nog het komende schooljaar je LIO en zo.
  Dat gaat vast ook goed komen, en dan heb je bereikt wat je wilde!
  Je kunt het, dat heb je voor ons wel al bewezen.
  Ik ben dan ook net als je moeder bere trots op je!

  XXX Papa

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat goed Kier. Op naar wéér het laatste jaar, en je tweede HBO diploma. Je kan het! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lieverd, wat heb je een leuke blog geschreven!!
  En wat kan ik weer trots op je zijn.
  Hoe vond je het nou uiteindelijk? Het lijken toch wel leuke dagen.

  Kus Xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het waren achteraf ook super leuk dagen. Nu kan ik me ook niet voorstellen waarom ik zo zenuwachtig was en er zo tegenop zat. Ik ben blij dat het zo goed gegaan is. X

   Verwijderen
 11. Ceyhun Kavrayici01 september, 2012 13:45

  I hope you had good time in TURKEY :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk dat je verslagen maakt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo je komt nog eens ergens. Leuk verhaal en prima presentatie dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad. Dank je wel, het was ook een prima presentatie als ik erop terug kijk.

   Verwijderen
 14. Hoi Kiran,

  Ik heb je weblog gelezen. Indrukwekkend hoor.

  Zie je maandag.

  Gr. Carmen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. gaaf hoor ik ga gauw ff kijken toch nog leuk gehad he ik zie je gauw bij de flamingo xxx cindy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker Cindy. Het was leuk en leerzaam. Tot snel weer.

   Verwijderen
 16. Bij alle berichtjes die ik beantwoord staat een foute datum. Heel gek. Geen idee hoe ik het goed kan krijgen. Maar bedankt voor alle leuke en lieve berichtjes.

  Liefs, Kiran

  BeantwoordenVerwijderen