donderdag 25 oktober 2012

Stedentrip Berlijn

Na al drie keer 'alleen' weg te zijn geweest dit jaar, stond in deze herfstvakantie een stedentrip naar Berlijn op de planning, samen met pap en mam. Vooraf had ik al wat bezienswaardigheden opgezocht die we wilden gaan bezoeken zodat we onze dagen zo nuttig mogelijk in konden delen. 

Maandag 22 oktober: Assendelft - Berlijn

's Ochtends om 06:15 uur vertrokken we met het blauwe racemonster naar Berlijn. Het was nog rustig op de weg waardoor we lekker konden doorrijden. Om 08:10 uur reden we de Duitse grens over. Net over de grens stond er een politiewagen langs de kant van de weg, waarop ik zei, 'ze hebben zeker weer niks te doen?' Nog geen vijf minuten later reed de politiewagen ons voorbij en ging voor ons rijden. Er verscheen in het achterruit een bordje met 'Bitte folgen'. Eén ding waar ik absoluut zeker van was, was dat ik niet te hard had gereden. Familie en vrienden die mijn rijstijl kennen kunnen dit ook beamen. Ik rij zelden tot nooit te hard. Netjes ben ik achter de politiewagen aangereden en moest ik uitstappen op een parkeerplaats. Meneer vertelde dat hij mijn paspoort wilde zien en ook mijn rijbewijs. Hij dacht zeker, een kabouter achter het stuur, dat is geen zuivere koffie. Vol trots liet ik natuurlijk mijn rijbewijs zien. De politieman keek mij aan, keek in mijn rijbewijs en zei alleen 'Oke, danke'. Helaas kon hij mij nergens op pakken want dit kaboutermeisje heeft al zeven jaar haar rijbewijs. Teleurgesteld reden ze weg, want ze hadden weer geen bon uit kunnen delen! ;-) Wij reden door naar Berlijn waar we na het middaguur aankwamen. Ons hotel stond tegenover de Fernsehturm wat een belangrijk herkenningspunt is van Berlijn. Deze 365 meter hoge toren is naast het mooie uitzichtsplatform ook het hoogste bouwwerk in Duitsland. Nadat we de auto in de parkeergarage hadden gezet onder het hotel zijn we gaan inchecken, hebben we de spullen op de kamer gezet en zijn we meteen de stad in gegaan. We zijn eerst richting Alexanderplatz gelopen waar tevens de Marienkirche te vinden is. De Marienkirche is een bekende kerk in Berlijn. De kerk is voor 1292 gebouwd, en na de tweede wereldoorlog was dit de enige grote kerk die nog gebruikt kon worden. Op dit moment is de kerk een protestantse kerk. Vanuit de Marienkirche zijn we verder gelopen naar de Berliner Dom. De Berliner Dom is de belangrijkste kerk in Berlijn. Het gebouw ziet er van buitenaf onverzorgd en vies uit, maar van binnen is het erg verzorgd en schoon. Binnen hebben we kaarsjes opgestoken voor de opa's, oma's en ome John. Daarna zijn we via de vele trappen naar boven gelopen om een kijkje te nemen in de koepel. Het zonnetje ging al vroeg onder, en het werd al snel frisser in de grote stad. We zijn gaan eten en hebben 's avonds plannen gemaakt voor de volgende dag. Dinsdag willen we weer zoveel mogelijk gaan zien en bezoeken.
Dinsdag 23 oktober: Brandenburger Tor, Reichstag, Holocauast Monument & Checkpoint Charlie

Vandaag weer vroeg uit de veren. Na een uitgebreid en heerlijk ontbijt zijn we onze spullen gaan pakken vanuit de kamer om vervolgens een hele dag door de stad te wandelen. Overal in de stad wordt gebouwd en zijn er wegwerkzaamheden waardoor de stad, vind ik, eigenlijk op een bouwput lijkt. De bekende boulevard Unter den Linden dat gekenmerkt wordt door het lopen onder de Linden loopt door het Oosten van Berlijn tot aan de Brandenburger Tor. De boulevard is 2 km lang. Na 2 km gewandeld te hebben kwamen we dan inderdaad aan bij de Brandenburger Tor. De toren is in 1788 gebouwd, en is een stukje historie van de stad. Het is het monument van deling en hereniging van Duitsland, en één van de belangrijkste bezienswaardigheden. De toren is de enige stadspoort in Berlijn die nog overeind staat. Bij de toren was het echt super druk en iedereen stond foto's te maken. Ja, daar hoor ik natuurlijk ook bij. Onder de poort doorgelopen zijn we naar Reichstag gegaan. Het Reichstaggebouw is de plek waar de Duitse Bundesstag zetelt. Vanuit de glazen koepel heb je een mooi uitzicht op de stad. Nadat we bij Reichstag waren geweest zijn we doorgelopen naar het Holocaust monument. Het Holocaust monument is één van de indrukwekkendste monumenten in Berlijn. Het monument werd gemaakt in 2005 en is gebouwd om de Joodse mensen die in de tweede wereldoorlog zijn omgekomen te herdenken. Het idee van het monument is dat je het gevoel krijgt wat de Joodse mensen in de concentratiekampen hadden. Het zijn smalle paden, er zijn heel veel gangen, maar er is geen uitweg. Op het moment dat wij hier in de ochtend waren was het nog erg rustig. En dat is wel een aanrader. In de middag wordt het hier steeds drukker en drukker. Nadat we tussen het monument door hadden gelopen, zijn we naar Potsdam Platz gelopen waar we Checkpoint Charlie wilden zien. Checkpoint Charlie was de voormalige grenspostovergang in de periode van de Berlijnse muur. Checkpoint Charlie stond tussen de Russische en Amerikaanse kant. Na het vallen van de muur werd Checkpoint Charlie meteen opgeheven en met de grond gelijk gemaakt. Op dit moment staat er een replica van Checkpoint Charlie. Vlakbij Checkpoint Charlie staat ook nog een gedeelte van de Berlijnse muur.


Woensdag 24 oktober: Treptower Park en concentratiekamp Sachsenhausen

Na het ontbijt hebben we onze spullen gepakt op de kamer, en zijn we gaan uitchecken. Voordat we naar huis vertrokken wilden we eerst nog naar Treptower Park. Hier zijn we met de auto heen gereden omdat we met het openbaar vervoer lang onderweg zouden zijn omdat je steeds zou moeten overstappen. In ongeveer vijftien tot twintig minuten rijden kwamen we aan bij het park. Het Treptower park ligt in het Oosten van Berlijn dat na de tweede wereldoorlog in Russische handen kwam. Treptower park is dan ook een Russischse herdenkingsplaats aan de meer dan 20.000 soldaten die zijn gestorven bij de slag om Berlijn in 1945. In het park liggen 7000 soldaten begraven. Het park is niet heel bekend onder toeristen. Het voordeel hiervan is dan ook dat je rustig kunt rondlopen. Toen wij hier 's ochtends waren rond 11:00 uur liepen er met ons meegeteld acht mensen in het park. 


Nadat we het park hadden bekeken zijn we nog naar het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen gegaan dat ongeveer 35 km buiten Berlijn ligt. Dit is het voordeel dat we met eigen auto waren, want met het openbaar vervoer is het toch stukke lastiger om hier te komen. Voormalig concentratiekamp Sachsenhausen was in de tweede wereldoorlog een concentratiekamp in Nazi Duitsland. Het kamp is zelfs gebouwd door en voor de gevangenen. De gevangenen bestonden uit tegenstanders van Adolf Hitler, zigeuners, Joden en homoseksuelen. De leefomstandigheden in Sachsenhausen waren destijds verschrikkelijk. De ruimtes waar de gevangenen verbleven waren vochtig en vies. Uit cijfers blijkt dat hier tussen de 30.000 en 35.000 mensen om het leven zijn gekomen. Vele mensen kwamen om doordat ze een ziekte opliepen, uitgehongerd waren, gemarteld werden of werden geëxecuteerd. Op dit moment is Sachsenhausen een gedenkplaats aan de vreselijke periode die zich hier heeft afgespeeld en om iedereen te laten herinneren dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Ik had verwacht dat er nog wel oude barakken te zien waren. Maar alle barakken waren vervangen door grote ijzeren 'lijsten' in de grond, met daarin grind gevuld. Aan de grootte van de lijsten kon je zien hoe groot één barak moest zijn geweest. Op de lijst kon je ook zien welke barakken er hebben gestaan, 'Baracke 1, baracke 2, enz. ' en dat moeten er sowieso al meer dan vijftig zijn geweest. Het enige originele gebouw wat er nog stond was de gevangenis.Nadat we Sachsenhausen hadden gezien zijn we koers in gaan zetten richting huis. We hebben drie mooie dagen, ook wat het weer betreft, gehad in Berlijn. Het was leuk om (weer) even weg te zijn. En dan bedoel ik ook écht weg. Want dat is het voordeel van het niet hebben van een Smartphone. Niet steeds als een malle kijken of je al nieuwe berichten hebt, maar alleen maar genieten waar je op dat moment bent.

Liefs Kiran


20 opmerkingen:

 1. Lieverd,
  we hebben 3 fijne dagen in Berlijn gehad.
  Inderdaad een goed hotel en een zeeeeeeeeer uitgebreid ontbijtbuffet.
  We hebben gezien, wat we wilden zien.
  Nog bedankt voor het heen en terug rijden.
  Je hebt dat SUPER gedaan.
  Veel liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel mam! Het was weer een geslaagde trip met z'n drieën. Op naar de volgende. XXX

   Verwijderen
 2. Hey meis,
  Zoals je moeder ook al zei,lekker met z'n drietjes er drie daagjes tussenuit.
  Het was voor mij weer eens iets anders, naast het stuur te zitten in plaats van er achter.
  Alleen die duitse hermandadders dachten "wat gek een man naast het stuur en niet er achter", ze hadden jou over het hoofd gezien ;).
  Maar daar kwamen ze dus ook weer achter, we hebben verder dan ook geen last meer van ze gehad.
  Het was fijn en het was ook een keurig hotel.
  Goed gedaan meis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaa, wat hebben we daar om gelachen. Het was een erg leuke trip met z'n drieën. Wat ik ook al tegen mamma zei, 'op naar de volgende!' :-)

   Verwijderen
 3. Annemiek Nieuwendijk25 oktober, 2012 16:53

  Leuk! Heb m weer gelezen. Jullie hebben lekkere daagies gehad :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk Miek! Het waren heerlijke actieve dagen waarin we veel hebben gezien.

   Verwijderen
 4. Muriel de Weger26 oktober, 2012 17:49

  Hè kier zag dat je er weer op uit was geweest. (Berlijn) aanrader?! Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi kiran.
  Leuk je berlijn ervaringen!
  hartelijke groet,
  Els

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kiertje, kleine kabouter, (hier heb ik erg om moeten lachen), wat leuk, je bent weer weggeweest zie ik. Natuurlijk heb ik als trouwe fan je weblog weer helemaal gelezen. Mooi zeg, dat TrepTower park.

  Liefs Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé trouwe bloglezer, leuk dat je ook deze blog weer gelezen hebt. X

   Verwijderen
 7. mooie foto's weer Kiran! Berlijn willen wij ook nog een keer naar toe . alles goed met je??? xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Berlijn is ook echt een aanrader. Dus zeker een keer doen! Verder gaat alles goed, dank je wel. X

   Verwijderen
 8. hoi kiran,
  wat heb je dat weer leuk opgeschreven! Je zult van Eline t.z.t. wel horen hoe wij Berlijn hebben beleefd.
  Ik vond het een hele interessante stad, niet zo mooi en jammer dat de musea en highlights zo ver van elkaar vandaan
  lagen. Gelukkig hadden we een 72-uurs vervoerspas dus we hebben daar goed gebruik van gemaakt.
  Eigenlijk is 3 nachten veel te kort, er viel zoveel te zien. Maar ik heb wel een goede indruk van Berlijn gekregen.

  Groetjes en tot ziens, brita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Brita. Ik hoop dat jullie tripje ook leuk was, maar dat hoor ik vast wel van Eline. Tot snel weer. Liefs, Kiran

   Verwijderen